Alsacia /Alsace

0-0-alsacia_si_lorena1520919

2172843347_f465341929colmar-alsacia-francia

Alsacia (în franceză Alsace, în germană Elsass) este o regiune în estul Franței, învecinată cu Germania. În germană acest nume se scria până nu demult Elsaß. Are în compunere două departamente, Haut-Rhin și Bas-Rhin.

Situată la limita dintre lumile latină și germană, Alsacia a resimțit multiple curente istorice și culturale. Amprentele acestora sunt încă prezente in spiritul locurilor, care sunt în marea majoritate de origine etnică germană. Atribuită Germaniei după partajul Imperiului Carolingian din anul 843, Alsacia este anexată de Franța în 1681, sub domnia regelui Ludovic al XIV-lea. În urma războiului franco-prusac din 1870 regiunea revine Germaniei, dar este din nou încorporată Franței în 1918. Între 1940 și 1945, regiunea a fost ocupată de Germania nazistă. Capitala alsaciană Strasbourg, simbol al reconcilierii franco-germane, a fost aleasă în 1949 să găzduiască instituțiile europene.

Asezarile pitoresti sunt formate din case cochete, varuite in alb, cu acoperisuri inalte din tigla bruna si numeroase ghivece cu flori la geamurile locuitorilor. Printre ele, adesea sunt intalnite masive catedrale in stil gotic.
Despre locuitorii acestei regiuni Napoleon spunea ca “vorbesc germana dar se lupta cu sabiile in franceza”. Dintre sarbatorile traditionale, Messti si Kilbe sunt cele mai cunoscute. Ele sunt remarcabile prin aparitia pe strazi a tinerelor fete imbracate cu fuste rosii, acoperite in fata cu sorturi albe, dantelate si bluze albe. Coafurile lor sunt inalte si legate in noduri cu panglici stacojii. Preparatele locuitorilor sunt facute in general din carne de porc sau gasca (in Alsacia se produc nu mai putin de 42 de specialitati de pateu din carne de gasca).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: