Dalida- o mare voce a muzicii internationale

Dalida (n. Iolanda Cristina Gigliotti, (17 ianuarie 1933 — d. 3 mai 1987) a fost o cântăreață și actriță franceză.  S-a născut în Egipt din părinți italieni.

Dupa ce a fost incoronata Miss Egipt la varsta de 19 ani, tanara viseaza la o cariera in industria filmului si astfel in ciuda refuzului parintilor de a o sustine in proiectele sale , pe 4 decembrie se imbarca in cursa catre Paris sperand ca acolo isi va implini visul.

In urma unei auditii este aleasa pentru a canta intr-un cabaret de pe Champs Elysess si ulterior intr-un club La Villa D’Este. Norocul ii surade cand Bruno Coquatrix deschide un vechi cinema parizian Olympia si pune in scena un spectacol „The Number Ones Of Tomorow” unde Dalida este invitata si alege sa interpreteze melodia „Stranger In Paradise”. Dalida este remarcata de Lucien Morisse, director artistic la postul de radio Europe 1 si Edy Barclay, proprietarul casei de inregistrari Barclay.

O importanta colaborare in cariera sa a avut-o cu actorul Alain Delon in anul 1972, cand cei 2 intra in studio si inregistreaza duet-ul clasic „Parole, Parole”. In momentul lansarii, primavara anului 1973 , piesa ajunge direct in fruntea topurilor franceze si numarul 1 in Japonia.  Anul 1978 reprezinta pentru Dalida inca un pas inainte in cariera sa – este remarcata de americani care o invita sa dea un spectacol in New York si astfel pe 29 noiembrie Dalida urca pe scena din Carnagie Hall si interpreteaza pentru prima data melodia „Lambeth Walk”.

Anii „80 incep pentru Dalida cu un mare boom. De pe 5 ianuarie pana pe 20 ianuarie 1980 Dalida pune in scena la Palais Des Sports in Paris un spectacol de gen american , cu 12 schimburi de tinuta , munti de pene si tone de bijuterii. Artista este inconjurata de 11 dansatori si 30 de muzicieni. A fost un adevarat spectacol cu o coregrafie gen Broadway care a durat mai mult de 2 ore. Toate biletele la cele 18 spectacole au fost vandute. Pentru prima data, un disc de diamant a fost creat pentru Dalida si a fost primul artist care a primit unul, pentru vanzarile sale de discuri in intreaga lume. Nu a sarbatorit numai cele 85 de milioane de discuri vandute ci si cele 55 de discuri de aur pentru inregistrarile in 7 limbi diferite ci si intreaga sa cariera. In timpul celor 37 de ani de cariera artistica, ea a gasit timp pentru a se dedica si carierei actoricesti.

Ea a primit 5discuri de aur și a fost prima cântăreață care a câștigat un disc de diamant. Dalida s-a sinucis pe data de 3 mai 1987.

http://www.dalida.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: