Granada-Spania

Unul dintre cele mai importante orase din Spania. Pe masura ce trupele crestine continuau sa avanseze, maurii au fortificat pe cat posibil orasul, transformandu-l intr-una dintre cele mai rezistente citadele din acea vreme. Abia in 1492, dupa lupte aprige, ultimul rege maur, Boabdil, era nevoit sa cedeze in fata armatelor catolice, iar Granada intra din nou sub stapanirea spaniola. Din pacate, multe dintre cladirile maure – despre care se povesteste ca erau creatii arhitecturale superbe – au fost distruse in timp asediilor sau imediata dupa, dar se pastreaza cateva, cel mai important obiectiv ramanand Alhambra. Este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din Spania, inclus pe lista UNESCO.

Obiective:

Teteria del Hammam : daca va place sa beti ceai, in Granada veti gasi mai multe astfel de ceainarii, „teterias”, dar se pare ca aceasta ar fi cea mai buna.

Alhambra : aici ar trebui sa inceapa orice vizita in Granada, acest monument istoric fiind de o valoare inestimabila. Cel mai cunoscut palat maur din Peninsula Iberica a fost ridicata pe un deal, astazi strajuind ca in urma cu secole orasul. Este in fapt un ansamblu de constructii, cu vaste curti interioare si o gradina superba, iar frumusetea arhitecturii arabe face din Alhambra un loc cu totul special.

Cancelaria Regala : fost tribunal este o cladire cu arhitectura ce marcheaza trecerea de la stilul renascentist la cel baroc. Datand din secolul XVI, impresioneaza prin masivitatea si severitatea edificiului, dar si prin ornamentele baroce complicate si frontonul in maniera renascentista.

La Capilla Real : Capela Regala, in stil gotic, este un obiectiv turistic foarte popular, dar si unul dintre cele mai reusite exemple de arta arhitecturala religioasa. Aici se gasesc mormintele mai multor regi si regine ale Spaniei, precum Ferdinand, Isabella, Felipe si altii. Constructia a fost realizata de Enrique Egas, care a lucrat si la Catedrala din Granda, la randul ei un amestec de gotic si renascentism.

Casa Museo Federico Garcia Lorca : Federico Garcia Lorca, unul dintre cei mai importanti poeti spanioli din toate timpurile, a locuit in aceasta casa din Granada multi ani. Astazi aceasta resedinta de vara este un muzeu dedicat poetului executat in perioada regimului Franco. Documente, fotografii, obiecte personale, opere de arta, mobilier, manuscrise, diverse editii ale volumelor de poezie si nu numai, toate alcatuiesc o colectie interesanta, pusa in valoare de ghizi.

Museo Arquelogico y Etnologico de Granada : desi sediul acestui muzeu este surprinzator de mic, colectiile sale prezinta in detaliu istoria regiunii pana in perioada preistorica, dar mai ales numeroasele si diversele culturi care au creat atmosfera specifica sudului Spaniei. De la ruine si artefacte la obiecte diverse si machete, muzeul este cel mai bun loc pentru a descoperi trecutul zonei.

Manastirea Cartuja : deschisa in 1519, este una dintre cele mai vechi din Spania, biserica de aici fiind ridicata in secolul XVII.

Albaicin : vechiul cartier arab este o adevarata experienta, datorita caselor in stil traditional, labirintului de stradute pietruite dar mai ales datorita numarului mare de mici magazine, ceainarii si restaurante, multe cu preparate specifice pentru aceasta regiune. Tot aici se gaseste atat Marea Moschee, cat si Biserica San Nicolas si Biserica San Salvador.

Madraza : aceasta universitate araba a fost fondata in secolul XIV, cladirea avand insa astazi o fatada baroca de secol XVIII. In pofida acestei modificari tarzii, ramane unul dintre cele mai interesante exemple de arta maura. Centrul de atractie este si astazi Camera celor 24 de Cavaleri.

Museo de Bellas Artes : vizitat mai ales de cunoscatori, are o bogata colectie de arta spaniola.

Museo Casa de los Tiros : un muzeu original, inedit, fiecare incapere a micii cladiri avand practic o alta atmosfera. Intregul muzeu este o introducere in istoria orasului, cu toate detaliile sale mai putin cunoscute, iar unele dintre exponate si prezentari sunt pur si simplu surprinzatoare. Cladirea, renovata recent, este realizata in stil clasic.

Museo de la Alhambra : intre 1526 – 1550 Pedro Machuca ridica in cadrul complexului Palatul Carlos V, una dintre cele mai reusite cladiri renascentiste din Spania, astazi gazduind Museo de la Alhambra. Prezentand atat istoria renumitului complex, cat si istoria dominatiei maure, este unul dintre cele mai populare obiective turistice.

Biserica Santa Ana : creatia lui Diego de Siloe, este o constructie cu o arhitectura simpla, cu vagi influente arabe, discret incorporate in ansamblu.

Catedrala : alaturi de Alhambra este cea mai cunoscuta cladire din oras, ridicata in secolul XV pentru a sarbatori cucerirea orasului de armatele conduse de Regele Fernando si Regina Isabella. Cum Alhambra era deja un ansamblu uluitor, expresie a arhitecturii maure, catedrala s-a dorit o replica in maniera renascentista.

Biserica Virgen de las Angustias : o biserica nu foarte mare, dar interiorul atent realizat, cu numeroase obiecte de cult si elemente decorative, multe dintre ele foarte vechi. Chiar daca nu se compara de exemplu cu mai cunoscuta catedrala, este vizitata de numerosi credinciosi din intreaga lume.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: