08 Martie-Ziua Internationala a Femeii

Istoria acestei zile incepe in 1910 la nivel mondial. Prima Zi Internationala a Femeii s-a sarbatorit pe 19 mai 1911 in Germania, Austria, Danemarca si in alte state europene, inclusiv Romania, fiind asociata cu lupta femeilor pentru emancipare, pentru drepturi egale cu barbatii, pentru conditii mai bune de munca, pentru dreptul la vot. Abia in 1977, Natiunile Unite au recunoscut oficial 8 martie ca Zi Internationala a Femeii, imediat fiind adoptata ca sarbatoare de multe tari care nici nu stiau pana atunci de existenta ei, aminteste Mediafax.

Femeile socialiste din Statele Unite si-au serbat pentru prima data ziua dedicata lor in 1908 si au ajutat la crearea unei eveniment international cu aceasta tema. Sarbatoarea a fost perceputa mult timp drept moment in care erau afirmate drepturile sociale si politice ale femeilor, precum si progresele facute in ceea ce le priveste. Aparuta intr-o vreme a marilor tulburari sociale, Ziua Internationala a Femeii s-a ales si cu mostenirea protestului traditional si a activismului politic. In anii de dinainte de 1910, destul de multe femei din tarile dezvoltate industrial munceau. Slujbele lor, majoritatea in domeniul textilelor si al serviciilor casnice, erau insa supuse discriminarii sexuale si erau platite mult mai prost decat cele ale barbatilor. Au aparut organizatiile sindicale, iar de aici pana la revoltele industriale n-a mai fost decat un pas.

Zeita Rhea, originea Zilei Mamei

Istoricii, citati de ziare.com, spun ca ziua mamei isi are originile in festivalul dedicat mamei zeilor, este vorba de zeita Rhea, festival tinut in Grecia antica. Zeita pamantului, Rhea, era sotia zeului Cronos si mama tuturor zeilor si zeitelor din Olimp. De asemenea, in Roma, zeita Cibele, mama zeilor, era venerata inca din anii 250 i.H. sarbatoarea era cunoscuta si sub denumirea de Ilaria. Tinea 3 zile, de pe data de 15 martie pana in 18 martie. in anii 1600, Anglia celebra o zi numita Sambata Mamelor, in a patra sambata a postului Pastelui, pentru a cinsti mamele. O data cu raspandirea religiei crestine pe glob, istoricii sunt de parere ca Mama-Biserica a substituit cealalta sarbatoare, Mama-Zeita. Multi spun ca ceremoniile care erau tinute in cinstea zeitei Cibele au fost adoptate de Biserica pentru a venera pe Maria, mama lui Isus Christos. Ele reprezentau puterea spirituala care ne-a dat viata si ne protejeaza de tot ceea ce este rau. In timp, cele doua sarbatori s-au amestecat si au devenit una singura, ziua mamei. Ziua mamei este, prin asociere, ziua tuturor femeilor.

Anunțuri

2 Responses to 08 Martie-Ziua Internationala a Femeii

  1. octavpelin spune:

    Mihaela,LA MULTI ANI!,cu drag Tavi 🙂
    p.s.ai un martisor muzical.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: