14 octombrie-Sf. Cuvioasa Parascheva

ascsacccd-1

Sfânta Parascheva este cea mai populară dintre toţi sfinţii ale căror moaşte se află pe teritoriul României. Sute de biserici de parohie din România sunt închinate ei pentru a le ocroti, iar în nordul Greciei, în Bulgaria şi Serbia credincioşii ortodocşi o cinstesc de asemenea cu multă evlavie (A se vedea în această privinţă frumoasa carte-album, în limbile română, greacă şi engleză, Sfânta Parascheva – Călăuza pelerinilor, Editura mitropolitană TRINITAS, Iaşi, 2000).

Marea evlavie a poporului dreptcredincios faţă de Sfânta Cuvioasă Parascheva se explică tocmai prin convingerea şi constatarea că ea este mult folositoare, dăruind ajutor, prin rugăciunile ei, tinerilor şi bătrânilor, fecioarelor şi mamelor, mănăstirilor şi familiilor, bolnavilor şi săracilor. Puterea ei vine din sfinţenia şi din bunătatea ei, adică din iubirea ei faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni.
Puterea de ajutorare a sfinţilor este, de fapt, iubirea lui Dumnezeu care se revarsă prin sfinţi pentru a întări legătura sfântă între oameni şi Dumnezeu, şi între oamenii care iubesc Biserica lui Hristos şi cinstesc pe sfinţii Lui. Prin urmare, comuniunea sfinţilor cu Dumnezeu întăreşte şi comuniunea oamenilor laolaltă în rugăciune, în căutarea sfinţeniei şi a ajutorului lui Dumnezeu. Astfel, sfinţii din fiecare neam adună laolaltă în iubirea lui Hristos credincioşi din neamul lor şi din alte neamuri. Sfânta Cuvioasă Parascheva adună, prin sfinţenia, bunătatea şi rugăciunile ei făcătoare de minuni, credincioşi din popoare diferite ca: greci, bulgari, sârbi, români ş.a. Sfinţii nu aparţin numai neamului lor, ci ei sunt ai lui Dumnezeu şi ai întregii umanităţi; ei ajută pe toţi oamenii, fiindcă Dumnezeu iubeşte pe toţi oamenii. În acest înţeles, se spune că la o mănăstire creştină ortodoxă din Iugoslavia a venit un musulman ca să se roage. Atunci, un ortodox l-a întrebat: – Cum de-ai venit să te rogi la un sfânt de-al nostru? Musulmanul a răspuns: – Nu este nici al vostru, nici al nostru, ci al lui Dumnezeu (vezi Sfânta Parascheva – Călăuza pelerinilor, p. 53). Cu alte cuvinte, sfinţenia este iubire şi bunătate dumnezeiască fără graniţe, care se revarsă în lume prin legătura rugăciunii.

Anunțuri

12 Responses to 14 octombrie-Sf. Cuvioasa Parascheva

 1. forevergreen spune:

  Daca-i ziua ta…
  Eu iti doresc La Multi Ani!!!
  Sa fii fericita si sa realizezi tot ce-ti propui!

 2. octavpelin spune:

  LA MULTI ANI !,MIHAELA iti doresc sanatate,fericire prosperitate si implinirea tuturor dorintelor,chiar daca numele de familie este Paraschiva,o zi minunata 🙂

 3. maminineta spune:

  Astazi este ziua bunicii mele dinspre mamă, care a plecat demult dintre noi,dar care mi-a lasat întipărită în memorie bunătatea de pe chipul ei şi setea de frumos.Ne rămân amintiri Mihaela,din care trăim.

 4. Mihaela,am vazut la stiri ce nebunie mare a fost la biserici de Sf.Parascheva.S-au calcat oamenii in picioare pentru putina mancare.
  Iti las un video frumos,sper sa-ti placa.

  • mihaella1 spune:

   Gabi, am vazut si eu la T.V., multa lume si o imbulzeala… de stat atata timp, asteptand cu orele, la unele persoane le-a venit rau.
   Frumos video, multumesc! O zi frumoasa in continuare.

 5. Sibilla spune:

  Vrem Respect ! Manifest pentru România, pentru viitorul nostru şi-al copiilor noştri… :
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/10/18/manifest-pentru-romania-pentru-viitorul-nostru-si-al-copiilor-nostri-jos-basescu-jos-mafia-portocalie-nu-vrem-dictatura/

  Dacă, ei, Băsescu şi pedelacheii sunt uniţi… UNIŢI PRIN TICĂLOŞII, să NE TREZIM, să ne implicăm, SĂ CEREM ŞI SĂ NE IMPUNEM PAŞNIC RESPECTUL, pentru că, NE-AM SĂTURAT !
  TREBUIE SĂ RENUNŢĂM LA… RENUNŢARE ! TREBUIE ! E TIMPUL !!!
  Sibilla

 6. g1b2i3 spune:

  Mihaela,am trecut pe la tine sa-ti aduc ceva care sper sa-ti placa,mai ales ca-ti aminteste de vacanta ta de vis.
  O zi minunata!

 7. anca spune:

  VA ROG CINE ESTE DI IASI AS DORI SI EU PUTIN ULEI DE LA RACLA SF MOASTE ALE CUV PARASCHEVA CHIAR DIN CANDELA PLEASE AM COPILUL F BOLNAV CANCER SI AM AVUT UN VIS IN CARE MI SE SPUNEA SA MA ROG LA CUV PARASCHEVA /..MA ROG LA EA DAR AS DORI PUYTIN ULEI SA-L UNG PE TOT CORPUL ,,VA MULTUMESC .TEL 0763405399…anca83_j@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: