15 August-Adormirea Maicii Domnului

1508_adormirea-maicii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este praznuita de ortodocsi si catolici in fiecare an, pe data de 15 august. Ea este cunoscuta in Apus sub numele de Inaltarea cu trupul la cer a Maicii Domnului. Este sarbatoarea in amintirea zilei in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit. Nu se stie cu exactitate nici anul, nici ziua cand a adormit Sfanta Fecioara. Despre adormirea Maicii Domnului, nu avem informatii in Sfintele Evanghelii, ci numai in traditia Bisericii. Aceasta este tratata in scrierile a patru parinti orientali: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului si Sfantul Ioan Damaschin. In scrierile lor, se spune ca Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata. Aceeasi Traditie spune ca Apostolii, aflati in acel moment in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Prin pronia divina, Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, sosind trei zile mai tarziu. Intristat, a cerut sa se deschida mormantul, pentru a saruta mainile Nascatoarei de Dumnezeu, dar, intrand, l-a aflat gol. In timp, in cuvantarile Parintilor Bisericii, incepe sa se afirma cu mai multa putere credinta ca dupa adormirea sa, Fecioara Maria a fost inviata de Fiul Sau si luata cu trupul in Imparatia Cerurilor.

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului in traditia populara

In dimineata acestei zile, femeile mergeau la biserica si imparteau struguri, prune, faguri de miere si mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele. 

Taranii care aveau vii mari obisnuiau ca acum sa tocmeasca pandarii pentru pazit viile. 

Tot acum, barbatii schimbau palaria cu caciula, cei care mai erau vazuti cu palarie dupa 15 august fiind ironizati.

Se in­terzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa.

De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului.

In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

Perioada dintre cele doua Santamarii, numita Intre Santamarii, se considera timp optim pentru semana­turile de toamna.

Anunțuri

3 Responses to 15 August-Adormirea Maicii Domnului

 1. daurel spune:

  Foarte bune informatiile. In zona mea natala, Satu Mare, mai este un post: Al Crucii:de pe 8 sept.Imi caut caciula, desi nu port nici palarie…

  • mihaella1 spune:

   Dl.Aurel, le-am selectat aceste informatii privitoare la marea sarbatoare de maine :). In ceea ce priveste aceste traditii cred ca nu se tin peste tot.Daca aveti sarbatoriti, sa va traiasca!!

 2. octavpelin spune:

  LA MULTI ANI ! celor care poarta numele de Maria,Maricica,Marian,Mariana si celor care isi serbeaza ziua onomastica,frumoasa descriere a acestei MARI SARBATORI!weekend placut 🙂
  p.s maine se implinesc 40 de ani de la festivalul rock Woodstock!,am postat pe blog.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: