Bastionul Pescarilor

bastion

     Concediu 2009 

 

 

 

 

Considerata unul dintre cele mai frumoase capitale Europene, Budapesta aspira si la titlul de cel mai frumos oras de pe Dunare, la stransa concurenta cu Viena si Bratislava. A luat nastere din unirea, in 1872, a celor doua orase de pe o parte si cealalta a batranului fluviu, Buda si Pesta, care, impreuna cu Obuda au format capitala Ungariei. Noul oras, transformat intr-o adevarata metropola, a devenit centrul economic, cultural si comercial al tarii. Au fost construite bulevarde, palate, scoli, banci, birouri, si linia de metrou in 1896. Cladirile au fost proiectate si construite de o pleiada de arhitecti ilustri dar capitala a avut de suferit urmarile Primului Razboi Mondial, apoi a fost ruinata in timpul Celui de al Doilea si, in cele din urma, in 1956, de tancurile rusesti. Oamenii si-au refacut insa orasul, mandrindu-se cu podurile de peste Dunare, cu faimosul Parlament, cu multimea statuilor si a bisericilor.  Unul dintre simbolurile capitalei ungare, ramane Bastionul Pescarilor, aflat in stricta apropiere a elegantei si impunatoarei biserici Sf. Mathias. Cu toate ca este cunoscut ca „bastion”, acesta nu a fost construit ca punct de observatie sau de aparare, ci doar ca o terasa de piatra alba la poalele dealului, oferind o splendida panorama asupra orasului si conferind un aer mai impunator locului respectiv. Complexul neo-romanesc a fost construit intre 1899-1903 de arhitectul Frigyes Schulek, iar numele lui are doua explicatii. Unii sustin ca aici isi avea odinioara sediul ghilda pescarilor care au contribuit din plin la apararea orasului si ridicarea zidurilor defensive. Altii cred ca numele se datoreaza faptului ca aici a existat piata de peste, cea mai mare din oras.    De altfel este cel mai fotografiat edificiu din Budapesta si nelipsit din albumele si pliantele turistice.  De aceea, bastionul, ca intreaga zona, a fost pus din 1988 sub protectie UNESCO, apartinand astfel patrimoniului universal. Adevarat castel de zane, Bastionul este locul care iti poate oferi o intoarcere in trecut, un trecut strans legat de prezent si aruncand punti spre viitor.

Anunțuri

5 Responses to Bastionul Pescarilor

 1. Foarte interesant acest Bastion al Pescarilor, un edificiu menit sa innobileze chipul ingrijit si atragator al capitalei Ungariei!
  Cred ca l-ai vizitat si ai fost incantata.
  Mihaela, vei gasi la mine un premiu, ca un semn al prieteniei 🙂
  Te astept sa-l ridici!

  • mihaella1 spune:

   D-na Cora si mie mi-a placut cand l-am vizitat in iunie, este cred ca cel mai atragator din capitala Ungariei. Multumesc frumos pentru premiu :). O seara frumoasa in continuare.Cu stima, Mihaela.

 2. octavpelin spune:

  Foarte frumos acest bastion al pescarilor imi aduce aminte de bastioanele din cetatea Barsovului care sunt suuuuuuuper,o seara frumoasa:)
  p.s ai o surpriza pe blog.

 3. […] sa completez si lista : Evergreen , Tavi, Corina , Madelin, Mihaella, Maria Barbu, Lorena,   Comentarii […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: