Insula Creta

creta

Insula Creta-este cea mai mare insula din Grecia, leaganul civilizatiei minoane, leaganul culturii si civilizatiei europene. Tarâm al eternitatii cu plaje cu nisip fin, scaldate de ape de culoarea turcoazului, cu peisaje pitoresti. Farmecul si atractia magica a insulei este sporita de ospitalitatea, caldura locuitorilor si de apa limpede a marii. Descoperiti tarmul miturilor, locul nasterii lui Zeus, paradisul care asteapta turistii înca de la începutul primaverii pâna toamna târziu.

Istoria si mediul natural a insulelor grecesti este foarte diferit, pe vremuri insulele vecine se dusmaneau între ele. Grecia antica nu era, nici pe departe, un stat unit. Prima civilizatie s-a dezvoltat pe insula Creta.
Primii locuitori ai insulei au venit din Africa în mileniul al saselea î.Ch., iar formarea civilizatiei minoane este strâns legat de imigrarea indo-europenilor din Asia Mica în mileniul al treilea î.Ch. În faze succesive, minoanii au construit state-palat, vestitele centre-palat de la Knossos, Phaistos, Malia, Zakros. Orasul Knossos, fondat între primii, în epoca sa de floare având cca. 100 de mii locuitori, se situa pe un teritoriu imens la 32 km de port, unde traficul comercial, cu Egipt si Siria, era foarte dezvoltat.

Cretanii nu si-au înconjurat cu ziduri palatele si nici macar orasele de pe litoral, fapt care dovedeste ca în acea vreme era pace si probabil ca flota militara a stapânit împrejurimile.O catastrofa geologica, eruptia vulcanului din Santorini în 1450 î.Ch., a stopat dezvoltarea civilizatiei. În anul 1100 î.Ch., dupa invazia dorienilor, declinul civilizatiei minoane a fost de neoprit. Mai târziu insula a fost subjugata de romani si apoi de fenicieni. În timpul epocii bizantine, bunastarea Cretei era prezentata pe podelele de mozaic ale bazilicilor si în peste jumatate din bisericile din întreaga Grecie. Însa multi altii pusesera ochii pe toate aceste bogatii. Mai întâi, Creta a cazut în mâinile arabilor (în secolul al 9-lea) timp de un secol si jumatate. Atunci a fost întemeiat Handak, actualul Heraklion. Apoi în 1204, insula a trecut în mâna venetienilor. Ei au fortificat vechile castele din Handak si au construit altele noi în celelalte orase.

Au întemeiat orase noi (Hania si Rethimno) si au construit fortificatiile necesare pentru apararea lor. O catastrofa geologica, eruptia vulcanului din Santorini în 1450 î.Ch., a stopat dezvoltarea civilizatiei. În anul 1100 î.Ch., dupa invazia dorienilor, declinul civilizatiei minoane a fost de neoprit. Mai târziu insula a fost subjugata de romani si apoi de fenicieni. În timpul epocii bizantine, bunastarea Cretei era prezentata pe podelele de mozaic ale bazilicilor si în peste jumatate din bisericile din întreaga Grecie. Însa multi altii pusesera ochii pe toate aceste bogatii. Mai întâi, Creta a cazut în mâinile arabilor (în secolul al 9-lea) timp de un secol si jumatate. Atunci a fost întemeiat Handak, actualul Heraklion. Apoi în 1204, insula a trecut în mâna venetienilor. Ei au fortificat vechile castele din Handak si au construit altele noi în celelalte orase. Au întemeiat orase noi (Hania si Rethimno) si au construit fortificatiile necesare pentru apararea lor.

Anunțuri

5 Responses to Insula Creta

 1. octavpelin spune:

  Mihaela,sarutmana pentru aceasta frumoasa postare cu frumusetiile si istoria insulei Creta,o zi frumoasa 🙂

  • mihaella1 spune:

   Tavi, mi-a placut foarte mult poza si acest scurt istoric despre insula Creta. Sper ca la anul sa ajung sa vizitez aceasta insula, cei care au fost au cuvinte de lauda. O zii frumoasa si tie.

 2. catalin20 spune:

  Cat as vrea sa ajung si eu pe acolo..

 3. catalin20 spune:

  http://catalin20.wordpress.com/xplor-games-comunity join o comunitate misto pt jucatori de counter strike

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: