Fascinatia puternicei Nefertiti

 

Desi documentele legate de Nefertiti sunt nesemnificative, istoricii si arheologii au imaginat scenarii posibile ale existentei sale in linii mari. Aceasta femeie puternica, de o frumusete ireala, ce continua sa suscite interesul si fascinatia specialistilor si a publicului, ramane in continuare o mare enigma a Egiptului antic. Nefertiti era puternica, dar pana unde mergea influenta ei? Un lucru e sigur: spre cel de-al XIII-lea an de domnie al lui Akhenaton, puterea reginei cunoaste o eclipsa. S-au iscat certuri intre cei doi? A fost regele deceptionat de faptul ca i-a daruit doar fiice? 6 mai exact, dintre care una va deveni sotia lui Tutankhamon. Nefertiti isi pierduse oare frumusetea?

Se pare ca avea o rivala mai tanara, o asiatica pe nume Kiya, care i-a fi cucerit inima lui Akhenaton din moment ce devine cea de-a doua sotie regala, beneficiind de privilegii rare: mobilier funerar, statui. Pentru a explica neasteptata disparitie a lui Nefertiti din reprezentatiile oficiale, unii cercetatori avanseaza ipoteza decesului ei. Trei dintre fiicele acesteia au murit in acea epoca in urma unei epidemii de ciuma. Nefertiti ar fi fost o alta victima.

O alta ipoteza se refera la faptul ca sotia regelui (Kiya) ar fi cazut in dizgratie in timp ce Nefertiti si-ar fi intarit puterea devenind echivalentul faraonului, exersandu-si puterea nestingherita. Dupa moartea lui Akhenaton (Tutankhamon e prea tanar pentru a lua carma tarii), Egiptul va fi condus de o femeie: Nefertiti sau fiica sa Meritaton? Mister.

In 1331 i.Ch. Tutankhamon a renegat cultul lui Aton, sustinandu-l pe zeul teban Amon caruia ii construieste un templu in Teba unde familia regala se reintroneaza. Ultimii ani ai lui Nefertiti nu fac obiectul niciunei ipoteze. Doar noi descoperiri arheologice ar putea umple acest vid.

Unde a fost insa ingropata aceasta faimoasa regina? La Amarna, in mormantul pregatit pentru Akhenaton si familia sa? La inceputul secolului XX, misterul parea spulberat. In 1907, a fost descoperita o ascunzatoare in Valea Regilor, un mormant in care Tutankhamon ar fi depus aici ce-a mai ramas din mormantul lui Akhenaton din Amarna abandonata. Initial, sarcofagul era pregatit pentru Kiya. Aici a fost gasita o mumie apartinand unei regine. S-a presupus ca e vorba de Nefertiti. In realitate era vorba de o mumie masculina. Probabil a lui Akhenaton.

In 2003, o alta mumie a fost descoperita in Valea Regilor in mormantul KV35, ramasa neidentificata datorita faptului ca a fost devastata, probabil din razbunare, dupa mumificare. Tehnica de imbalsamare e cea utilizata in timpul celei de-a XVIII-a dinastii iar pozitia corpului indica un personaj regal. O noua provocare, o noua pista de cercetare.

Anunțuri

5 Responses to Fascinatia puternicei Nefertiti

  1. octavpelin spune:

    Se pare ca puternica Nefertiti era barbat care a influentat dezvoltarea Egiptului Antic,mergand in vesminte de femeie datorita frumusetii sale,misterul exista intrucat cum ai relatat se pare ca datorita unei boli rare se transforma in femeie la figurat nu si la propriu ceea ce a facut ca sa persiste si pna in mileniul 3 acest mister,o seara frumoasa ,cu stima Tavi .

  2. daurel spune:

    Ce faceau locuitorii actualei Romanii in acele timpuri?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: