Scurt istoric al Eurovisionului

 Eurovision 2009

 În anii ’50, când Europa încă se reconstruia după război, European Broadcasting Union (EBU) din Elveţia a avut ideea de a organiza un concurs internaţional de muzică, la care să participe toate ţările europene, în cadrul unui show de televiziune. Ideea era ca în fiecare an acest spectacol să se desfăşoare în altă ţară.   1955 a fost anul în care s-au pus bazele acestui concurs la Monaco de către francezul Marcel Bezençon, membru al EBU.Competiţia se baza pe un concept asemănător, Sanremo Music Festival, care se desfăşura în Italia. Totodată show-ul era văzut ca un experiment al spectacolelor live de televiziune: în acea perioadă televiziunea prin satelit nu exista iar acesta era un proiect ambiţios în care mai multe ţări erau reunite într-un concurs de muzica difuzat în direct la TV.  Fiecare ţară îşi înscrie câte o piesă care va fi cântată live într-un show de televiziune, iar juriul votează cele mai populare cântece aflate în competiţie. Deasemena, fiecare ţară, prin intermediul televiziunilor naţionale acordă puncte concurenţilor.

Numele „Eurovision” a fost dat de jurnalistul britanic George Campey, prima dată menţionându-se această denumire în 1951 în revista „London Evening Standard”.  Prima ediţie a Eurovisionului a avut loc în Elveţia la Lugano pe data de 24 mai 1956. Au participat cântăreţi din şapte ţări (Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Elveţia), fiecare concurând cu câte două piese. Trofeul a fost câştigat de piesa „Refrain” cântată de Lys Assia, reprezentanta ţării gazde, Elveţia.  Concursul s-a desfăşurat în fiecare an, încă din 1956, şi este unul dintre cele mai longevive show-uri de televiziune din lume. Eurovisonul este de asemenea unul dintre cele mai vizionate spectacole, în ultimii ani înregistrând audienţe de 600 de milioane de telespectaotori din întreaga lume. Începând din anul 2000 consursul este difuzat şi pe internet. Concursul este destinat în general muzicii pop, dar artiştii care au participat la Eurovision au abordat, în piesele lor diferite influeţe: arabe, celtice, greceşti, pop-rock etc.  Printre castigatorii Eurovision-ului, care ulterior si-au consolidate pozitia in industria muzicala se numara: Abba ( 1974), Johnny Logan ( 1980), Celine Dion ( 1988), Toto Cutugno ( 1990), Ruslana (2004).

P.S. Reprezentanta tarii noastre, Elena Gheorghe, s-a calificat in finala de la Moscova, ce va avea loc in data de 16 mai.

Anunțuri

3 Responses to Scurt istoric al Eurovisionului

  1. octavpelin spune:

    Mihaela,felicitari pentru aceasta postare cu istoria Eurovisionului,cu stima Tavi:)
    BAFTA ELENEI!

  2. maminineta spune:

    Mi-am imbogatit cunostintele.Multumesc frumos pentru muzica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: