NATO aniversează 60 de ani de existenţă

Ne apropiem cu paşi repezi de summitul NATO cu numărul 60, care are loc vineri şi sâmbătă. Pentru prima dată în istorie, summitul este organizat de două ţări, Germania şi Franţa.

NATO aniversează, mâine, 60 de ani de existenţă

 

La 60 de ani ( 4 aprilie 1949) de la înfiinţarea NATO, Organizaţia îşi schimbă priorităţile pentru că trebuie sa se adapteze noilor realităţi.

În dimineaţa de 4 aprilie, peste 20 de şefi de stat îşi vor da mâna, în faţa camerelor de filmat, pe un pod peste râul Rin, care leagă oraşul german Kehl de oraşul francez Strasbourg.

Este un eveniment simbolic, care are loc într-un moment special. NATO este în pragul unei reconfigurări fundamentale. Summitul cu numărul 60 dă, oficial, startul negocierii unui nou Concept Strategic, care va ghida Alianţa în anii care vin.

Summitul se va concentra pe probleme cu impact asupra viitorului Alianţei. NATO va pune sub lupă strategia din Afganistan.

Barack Obama va cere aliaţilor să-şi sporească efectivele din Afganistan, unde NATO desfăşoară prima campanie terestră din istoria sa.

Pe agendă apare şi îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia, ceea ce lasă cumva în suspensie extinderea către est a Alianţei, pe care Moscova nu o vede cu ochi buni. O altă temă majoră este revenirea Franţei în structurile de comandă ale Alianţei, după 43 de ani de absenţă.

La 60 de ani de la înfiinţarea NATO, organizaţia va căuta să găsească metode de a face faţă noilor provocări, cum ar fi atacurile cibernetice, pirateria, perturbările în aprovizionarea cu energie şi efectele schimbărilor climatice asupra securităţii. 

 

 

 

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: