Cand va trece Romania la moneda euro?

Siguranta pe care o confera moneda unica europeana, in special in plina criza, ar putea indemna mai multe tari sa grabeasca adoptarea euro, dar Romania s-ar putea confrunta si cu probleme tehnice de ordin birocratic, care ar putea impinge aderarea spre 2015.

„In conditiile crizei internationale, monedele nationale din afara zonei euro au fost foarte volatile si au avut mult de suferit, ceea ce nu e de bun augur pentru economie. Euro, in schimb, e moneda de rezerva la nivel international, ceea ce ii confera o stabilitate sporita”, a explicat economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, citat de NewsIn.

El a adaugat ca, tari ca Polonia, Cehia si chiar Danemarca, ce nu aveau pana de curand un plan bine determinat pentru adoptarea euro, si-au schimbat atitudinea. Chiar si Italia, care voia sa iasa din zona euro, s-a razgandit si ii convine protectia umbrelei pe care i-o confera zona euro. Drept urmare, adoptarea euro de catre tarile din afara zonei euro ar putea fi urgentata in perioada urmatoare, a concluzionat Dumitru.

Din contra, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, considera ca intrarea Romaniei in zona euro va fi amanata pana in 2015 sau chiar mai tarziu pentru ca „nu este posibil din punct de vedere tehnic, daca luam in calcul ca intrarea in ERM II in 2012 inseamna ca evaluarea pentru adoptarea monedei nu poate incepe mai devreme de 2013”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: