1 martie-Martisor

 

     

 
 

1 MARTIE – MARŢISOR
Semnificatia zilei

In antichitate, cand astronomii si astrologii erau la mare cinste, anul incepea cu data de 1 martie, si asta deoarece se cunosteau cauzele succesiunii anotimpurilor. Si vechile calendare europene incepeau tot cu 1 martie. De altfel, datinile pastrate pana azi, cum este Plugusorul de Anul Nou, confirma ca anul incepea in martie. Se spune in Plugusor ca Badica Traian incepea aratul si semanatul, dar cum ar fi putut sa faca aceasta in geroasele zile de ianuarie? Sigur, obiceiul, care era sortit lui 1 martie, a fost mutat la 1 ianuarie, dupa cum spunea noul calendar ca incepe un nou an.

La 1 martie se sarbatorea Anul Nou in majoritatea religiilor. Unii l-au celebrat astfel, chiar pana-n 1797 – venetienii, iar rusii cam tot pana pe-atunci. De altfel, semne ale vechiului an care incepea in martie se vad si astazi in denumirile ramase lunilor septembrie (adica luna a 7-a) care de fapt, acum, este cea de a 9-a luna; octombrie (luna a 8-a), noiembrie (a 9-a) si decembrie (luna a 10-a) care este acum luna a 12-a a anului. Celebrarea Anului Nou la 1 martie ne-a lasat obiceiul de a sarbatori la aceasta data sosirea Primaverii, reinvierea naturii, reluarea ciclului vietii, bucuria de a trai.

Cat despre obiceiul Martisorului, se presupune ca el a aparut cu mult in urma, avand semnificatii magice, de aparare impotriva fortelor malefice. Obiceiul de a purta fire impletite, alb-rosu, a fost la inceput doar obiceiul de a purta o bucata de panza rosie impotriva deochiului si a spiritelor rele in perioada animismului; de abia mai tarziu el s-a transformat in fir rosu impletit cu alb, capatand alte semnificatii pe masura ce oamenii au inceput sa nu se mai teama atat de tare de fortele naturii. Dintotdeauna Rosu a fost culoarea puternic, aparatoare, iubitoare si astfel a devenit simbolul Dragostei. Impletita cu Alb, culoarea puritatii, a rezultat mirabilul Martisor, care in fiecare an revine de 1 martie, impodobind fetele si femeile. Atat a mai ramas din obiceiurile ancestrale de a sarbatori Anul Nou la 1 martie.
Este un obicei vesel, plin de dragoste si, insotit de ghiocei, vesteste un nou inceput, o noua Primavara, o noua Speranta.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: